Κατηγορίες
Αλκοόλ & έφηβοι

Συνέπειες του αλκοόλ στη ζωή των εφήβων

Η χαμηλή απόδοση στις σχολικές και εξωσχολικές υποχρεώσεις και δραστηριότητες, η εκδήλωση βίαιης ή ακραίας συμπεριφοράς, η ανάμιξη σε κάποιο καυγά ή ακόμα και η εμπλοκή σε κάποιο ατύχημα είναι μερικές από τις πιο άμεσες συνέπειες της κατανάλωσης αλκοόλ.  Υπάρχουν, βέβαια, και αποτελέσματα τα οποία φαίνονται σε βάθος μεγαλύτερου χρονικού διαστήματος:

Αύξηση σωματικού βάρους: Το κάθε γραμμάριο αλκοόλ αποδίδει τις ίδιας ακριβώς θερμίδες με 1 γραμμάριο λίπους. Παράλληλα, η κατανάλωση αλκοόλ συνήθως προκαλεί αφυδάτωση ή/και υπογλυκαιμικές τάσεις που καταλήγουν σε υπερκατανάλωση τροφής και συγκεκριμένα σε επιλογές πρόχειρου και λιπαρού φαγητού. Έτσι, ο συνδυασμός αυξημένης κατανάλωσης φαγητών πλούσιων σε θερμίδες και αλκοόλ μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους του εφήβου

Αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα:  Η αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα στην εφηβική ηλικία μπορεί να εμφανιστεί ως  απόρροια του  παραπάνω συνδυασμού κακής διατροφής και κατανάλωσης αλκοόλ.

Ηπατικά προβλήματα: Ο οργανισμός των παιδιών και των εφήβων είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος.  Έτσι ακόμα και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ κατά την εφηβεία ενδέχεται να  οδηγήσει στην εμφάνιση προβλημάτων στην ηπατική λειτουργία του εφήβου, αυξάνοντας και τις πιθανότητες για μακροχρόνια προβλήματα στη μετέπειτα ενήλικη ζωή του

Εθισμός: Πολλοί ερευνητές πιστεύουν πως οι έφηβοι είναι αρκετά ευάλωτοι στον εθισμό επειδή το κέντρο ευχαρίστησης του εγκεφάλου ωριμάζει πριν από τον προμετωπιαίο φλοιό που αποτελεί το τμήμα που είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο των παρορμήσεων και τη λήψη εκτελεστικών αποφάσεων.

Ανάπτυξη του εγκεφάλου: Ακριβώς γιατί το τμήμα του εγκεφάλου που επηρεάζει τη λήψη εκτελεστικών αποφάσεων, τη λογική και τις γνωστικές λειτουργίες αναπτύσσεται πιο αργά, η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη μνήμη, τη συγκέντρωση και την ικανότητα εκμάθησης.

Πηγή: https://efiveia.gr/alcohol-kai-efiveia-2/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *